Rezygnacja z mięsa i zastąpienie go pełnowartościowymi roślinnymi składnikami jeszcze nigdy nie było tak proste. W sklepach dostępnych jest mnóstwo zdrowych, świeżych produktów, z których można samodzielnie przyrządzić np. przepysznego wege burgera. Poznaj nasze pomysły na smakowite bezmięsne kanapki!
Duża zaletą wege burgerów jest ogromna różnorodność składników, którymi można zastąpić mięso. To nie tylko strączki i kasze, ale też np. różnego rodzaju warzywa. Jednym z pomysłów, którego realizacja wymaga jednak nieco czasu i wysiłku, jest burger z czerwonej fasoli, komosy ryżowej oraz batatów.
Przepis pierwszy: fasola, bataty i komosa
Zacznij od upieczenia batatów na blasze posmarowanej oliwą. Wcześniej dodaj do nich nieco chilli i rozmarynu. Piecz 20-30 minut w 200 stopniach. Następnie wyjmij, by ostygły, usuń z nich skórkę i rozgnieć je widelcem. Dodaj puszkę czerwonej fasoli i rozgnieć razem.
Ugotuj komosę ryżową w garnku z wodą, płatkami chili, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Dodaj do batatów z fasolą. Formuj masę na kotlety. Na koniec obtocz je w oliwie, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 210 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wege burgery są gotowe!
Przepis drugi: soczewica, dynia i kasza jaglana
Z dynią należy postąpić dokładnie tak samo, jak z batatami w poprzednim przepisie. Następnie wystarczy dodać ją do ugotowanej czerwonej soczewicy i wspólnie rozgnieść widelcem. Podobnie z kaszą jaglaną. Kluczem do sukcesu są tu przyprawy. W tak przygotowanym wegańskim burgerze nie może zabraknąć chili, kurkumy, kolendry, startego imbiru, odrobiny oliwy i słodkiego dodatku: najlepiej syropu klonowego, ewentualnie cukru. Na koniec dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej.
Obtoczone w mące burgery najlepiej usmażyć na patelni. Z każdej strony po 5 minut. Oczywiście najlepiej podawać je w bułce i z dodatkami od razu, póki są jeszcze ciepłe!
Proste przepisy na wege burgery
Nieco bardziej leniwym lub cierpiącym na brak czasu z pewnością spodobają się prostsze przepisy z wykorzystaniem warzyw.
Przepis trzeci: cukinia
Cukinię pokrój na grube plastry, dodaj ulubione przyprawy: chili, pieprz itp. Obtocz w oliwie z parmezanem, a następnie w bułce tartej. Smaż aż do zarumienienia. Wege burger gotowy!
Przepis czwarty: ciecierzyca
Ciecierzycę ugotuj lub odcedź z zalewy z puszki. Dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek, sól, pieprz, a następnie parmezan. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej ze stron. Podawaj w burgerze z ulubionymi dodatkami!
Gdy nie masz czasu… zjedz w klimatycznym lokalu
Nie zawsze mamy czas na przyrządzanie skomplikowanych posiłków. Nie oznacza to, że zamówione w restauracji danie jest może być zdrowe i bezmięsne! Lokalem, w którym pyszny burger Gdynia zamiast kotleta z wołowiny ma roślinny zamiennik, jest np. Pasibus. Pracujący tu kucharze dbają o to, by wege burgery były nie tylko zdrowe, ale też smaczne, aromatyczne i dobrze przyprawione.
- Zewnętrzny materiał partnerski