Jak przechowywać mąkę: przewodnik ostatecznyPrawdopodobnie nie myślisz zbyt wiele o tym, jak przechowujesz swoją mąkę, dopóki nie otworzysz szafki i nie odkryjesz, że torba z mąką stała się nieświeża. Wtedy zastanawiasz się, jak przechowywać mąkę, aby to się nie powtórzyło. Utrzymanie świeżości mąki jest ważne dla zachowania najlepszego smaku i wartości odżywczych. Jeśli natknąłeś się na ten artykuł, ponieważ twoja ostatnia torba mąki poszła źle, oto kilka przydatnych wskazówek, aby utrzymać ją przed ponownym zepsuciem. Oprócz przechowywania go poprawnie, istnieją inne zastosowania dla swojej mąki, jak również. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o przechowywaniu mąki i używaniu jej w codziennym gotowaniu.

Przechowuj mąkę w szczelnym pojemniku

Papierowe torby nie są szczelne i pozwolą, aby do pojemnika dostało się powietrze, wilgoć i bakterie. Użyj pojemnika, który możesz zamknąć, np. szczelnej torby plastikowej lub hermetycznego pojemnika ze szkła lub plastiku. Jeśli przechowujesz mąkę w pojemniku zamkniętym próżniowo, zachowa ona świeżość na dłużej, ale musisz się upewnić, że pojemnik znajduje się w chłodnym i suchym miejscu. Ogólnie rzecz biorąc, mąka będzie przechowywana przez około sześć miesięcy, jeśli będzie przechowywana prawidłowo. Jeśli jednak przechowujesz ją w szczelnym pojemniku, będzie trwała do roku.

Przechowuj mąkę w chłodnym, suchym miejscu

Idealnym miejscem do przechowywania mąki jest chłodne, suche miejsce. Poziom wilgoci powinien być niski, ale nie tak niski, że staje się zbyt suchy. Najlepszym sposobem na to jest przechowywanie mąki w szafce, w której temperatura wynosi około 70 stopni Fahrenheita, a wilgotność jest niska. Najlepszym scenariuszem byłoby przechowywanie mąki w szafce, która znajduje się również w pobliżu innych składników do pieczenia.

Zmień sposób przechowywania mąki pszennej i pełnoziarnistej.

Jeśli używasz zarówno mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej, upewnij się, że przechowujesz je w osobnych pojemnikach. Mąka pszenna wytrzyma dłużej, jeśli będziesz ją trzymać oddzielnie od mąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista ma krótszy okres przydatności do spożycia niż biała mąka pszenna, więc będziesz chciała zmieniać mąkę pszenną i pełnoziarnistą co trzy miesiące. To zapewni, że twoja mąka pełnoziarnista pozostanie świeża tak długo, jak to możliwe.

Zamrażanie mąki pszennej i pełnoziarnistej

Jeśli kupisz dużą torbę mąki i nie sądzisz, że będziesz w stanie wykorzystać ją całą, zanim się zepsuje, możesz ją zamrozić. Umieść ją w szczelnym pojemniku lub szczelnej plastikowej torbie, a następnie włóż do zamrażarki. Zamrożona mąka wytrzyma do roku, jeśli będziesz ją trzymać w zamrażarce. Kiedy wyjmiesz ją z zamrażarki, rozmrożenie zajmie trochę czasu. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając pojemnik w jakiejś ciepłej wodzie. Gdy mąka się rozmrozi, możesz użyć jej do pieczenia tak samo, jak świeżej mąki. Będzie smakowała tak samo dobrze i będzie miała taką samą konsystencję jak świeża mąka.